Jazyk:

EN

Mrtvice

Konzumace alkoholu může zvýšit, ale naopak i snížit riziko mozkové mrtvice

Mrtvice nastává v případě přerušení přívodu krve do mozku. V důsledku toho odumírají mozkové buňky, což může vést k trvalé invaliditě (s omezením fyzických i duševních funkcí), nebo dokonce smrti.

Mezi konzumací alkoholu a mrtvicí je složitý vztah. Nadměrná konzumace je spojována se zvýšeným rizikem mrtvice, zatímco lehká až mírná konzumace toto riziko pravděpodobně snižuje.

Zvýšené riziko

Intenzivní nebo nadměrná konzumace alkoholu může zvyšovat krevní tlak. Výsledky výzkumu ukazují, že riziko výskytu mrtvice (ischemické i hemoragické) může tímto narůstat.

Snížené riziko

Některé studie ukazují, že lehká až mírná konzumace alkoholu může před výskytem ischemické mrtvice chránit, protože alkohol zvyšuje koncentraci lipoproteinů s vysokou hustotou (označovaných také jako HDL nebo „dobrý cholesterol“) v krvi a současně zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Co říká věda?

Co říká věda?

Literatura a odkazy na další informace o otázkách zdraví.

Dozvědět se více
Stáhnout příručky

Stáhnout příručky

Stáhněte si informační příručky ve formátu PDF. Připravili jsme pro vás sadu 19 příruček.

Zobrazit příručky
Podnikněte kroky

Podnikněte kroky

Máte-li jakékoli dotazy o možných dopadech pití alkoholu na riziko mrtvice, poraďte se s vaším lékařem.

Nepijte však alkohol pro možné zdravotní přínosy – chcete-li prospět svému zdraví, zaměřte se na zdravou stravu, cvičení a další otázky životního stylu.

Alkohol a lidské tělo

Alkohol a lidské tělo

Podívejte se, co se stane, když se napijete.

Podívejte se

Co by vás také mohlo zajímat

Stručně

  • Vysoké nebo nadměrné pití alkoholu může zvyšovat riziko mrtvice kvůli vyššímu krevnímu tlaku.
  • Lehké až mírné pití může riziko ischemické mrtvice snižovat, neboť roste koncentrace „dobrého cholesterolu“ v krvi.

Odkazy na externí webové stránky

Plzeňský Prazdroj a.s. nenese žádnou odpovědnost za obsah uvedený na externích webových stránkách.